COVID-19 fertőzés vizsgálata

youmed_covid_szures

Röviden a koronavírusról

A SARS-CoV-2 a koronavírusok családjába tartozó vírus, mely a COVID-19-nek elnevezett, különböző súlyossággal lezajló, döntően légzőszervi tüneteket okozó betegséget okoz. Tekintettel arra, hogy a betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed (köhögés, tüsszentés útján, a fertőzött betegekkel kontaktusba kerülés esetén) és a fertőzésen akár tünetmentesen, vagy igen enyhe tüneteket elszenvedve is áteshetünk, fontos tudnunk, hogy átfertőződtünk-e korábban.

Gyorsteszt az átfertőzöttség kimutatására

Az átfertőzöttség kimutatására szolgáló gyorsteszt a SARS-CoV-2 vírus ellen termelődő antitesteket mutatja ki a vérből. Ezeknek az antitesteknek a vérszintje az akut fertőzést követően emelkedik, a legbiztosabb kimutathatóságuk a fertőzés tünetei utáni 7-21. naptól lehet. Ezzel szemben légúti mintából történő, vírus RNS közvetlen kimutatására szolgáló polimeráz láncreakcióval (PCR) végzett vizsgálat elsősorban az akut, éppen zajló fertőzés igazolására szolgál. 

Miért javasolt a szerológiai gyors teszt?

Az általunk alkalmazott gyorsteszt egy kvalitatív (minőségi), immunkromatográfiás módszeren alapuló, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által regisztrált gyorsteszt (OGYÉI regisztrációs szám: OGYÉI/24717-1/2020.), mely az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 ellen termelt ellenanyagokat, antitesteket mutatja ki. Az immunrendszerünk a fertőzésre válaszul különféle immunglobulinokat termel, amelyek közül a szerológiai teszt az IgM és az IgG molekulákat mutatja ki. A fertőzés után, kb. 5-7 nappal az IgM jelenik meg és nagyjából négy hétig marad pozitív. Ezt követi, körülbelül a fertőzés után 2-4 héttel az IgG, amely a késői ellenanyag, ami a későbbi védelmet szolgálja. A szerológiai teszt elvégzése azoknak lehet indokolt, akik nem mutatnak tüneteket (esetleg korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak) de kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen. Amennyiben valaki átesett a fertőzésen, megnyugodhat, hiszen nagy valószínűséggel nem fog újra megfertőződni ugyanazzal a koronavírus törzzsel. A gyorsteszt elvégzését elsősorban 18 éven felülieknek ajánljuk.

Mit jelent az immunszerológiai lelet?

Ha az IgG pozitív és az IgM negatív: Ön nagy valószínűséggel már átesett a fertőzésen. Jelen ismereteink szerint valószínűleg már nem fertőz és a korábbi SARS járvány tapasztalatai alapján feltételezhetően a betegséget 1-2 évig nem kapja meg újra. A higiénés szabályok betartása, különösen a rendszeres és alapos kézmosás, a maszk viselése természetesen továbbra is elengedhetetlen. Ha az IgG pozitív és az IgM is pozitív: Ön megkapta a fertőzést, jelenleg is fertőzőnek kell tekintenünk, de már elkezdődött az IgG termelése. Hívja fel a háziorvosát, tájékoztassa az eredményről és vonuljon önkéntes karanténba. A fertőzés igazolásának feltétele a PCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről az Ön háziorvosa dönt, az aktuálisan érvényes Eljárási Rend szabályainak megfelelően. Ha az IgG negatív és az IgM pozitív: Ön a fertőzés kezdeti szakaszában van, másokra is veszélyt jelent, fertőz. Hívja fel telefonon a háziorvosát és vonuljon önkéntes karanténba. A fertőzés igazolásának feltétele az PCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről az Ön háziorvosa dönt, az aktuálisan érvényes Eljárási Rend szabályainak megfelelően. Ha mind az IgG, mind az IgM negatív: Ön jelenleg a fertőzésre adott válaszreakció nem mutatható ki, de felhívjuk a figyelmét, hogy a vizsgálat a fertőzés kizárására nem alkalmas. A fertőzés teljes biztonságú kizárásának feltétele a PCR vizsgálat negativitása.

A szűrésre telefonon egyeztetett időpontban kerül sor, így Ön csak a vizsgálatban részvevő munkatársainkkal találkozik. Felhívjuk a figyelmét, hogy a vizsgálatra érkezéstől Önnek a sebész szájmaszk viselése kötelező. A vizsgálat előtt nincs semmilyen megkötés, Ön ehet, ihat rendszeresen szedett gyógyszereit beveheti 

Amennyiben Ön köhög, lázas a szerológiai vizsgálat nem végezhető el. Ebben az esetben mindenképpen a háziorvost kell értesíteni, aki gondoskodik az Ön további ellátásáról.

A szűrés megkezdésekor még az épületbe jutás előtt Önnek egy kérdőív kérdéseire kell válaszolnia és érintésmentesen testhőmérést végzünk, annak érdekében, hogy véletlenül se kerülhessen be a vizsgáló helyre olyan személy, akinél a koronavírus fertőzés gyanúja merül fel.

A tesztelés a jelenleg érvényben lévő járványügyi, és sterilitási szabályok szigorú betartásával, vénából vett vérből történik. A teljes folyamat megközelítőleg 30-40 percet vesz igénybe. Távozáskor az eredményt nyomtatott formában veheti át.

A vizsgálat ára: 12 000.- Ft, csoportos kedvezmény (4 főtől) 10 000.- Ft.

Felhívjuk figyelmét, hogy pozitív vírusfertőzést igazoló eredmény esetén tájékoztatási kötelezettségünk van a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé!

Szűréseinkre az (52) 444 - 222 telefonszámon is jelentkezhet