Mit jelent a térítéses betegellátás és milyen előnyei vannak?

szucs.patrik@unideb.hu - 2020.01.31

A térítéses betegellátás azt jelenti, hogy – szemben az ingyenes, állami finanszírozású ellátással – a beteg fizet az egészségügyi szolgáltatásokért. A térítéses betegellátás megvalósulhat magán egészségügyi intézményben és állami fenntartású intézményben is, melynek egy külön részlege vagy bizonyos szakellátások térítés ellenében vehetők igénybe.

Nem újkeletű dologról van szó, hiszen több mint 25 éve működik Magyarországon a térítéses betegellátás. Számos egyéb tényező mellett többek között az állami intézmények túlzsúfoltsága és a hosszú várakozási idő hívta életre ezt a fajta szolgáltatást, amely azért jött létre, hogy gyorsan, beutaló nélkül, magas szakmai színvonalon juttassa orvosi ellátáshoz a fizetőképes külföldi és belföldi betegeket.

 

Milyen előnyei vannak a térítéses betegellátásnak?

  • beutaló nélkül igénybe vehető

Szemben az állami szakellátásokkal, a térítéses betegellátás esetében a betegnek nem kell felkeresnie a háziorvosát és sorban állnia a beutalóért, majd azzal megjelenni a szakrendelésen, mivel a térítéses ellátás nincs beutalóhoz kötve. Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani az intézményt, időpontot egyeztetni, majd élvezni a gyors és várakozás nélküli ellátás nyújtotta kényelmet.

  • rövidebb várakozási idő

Az állami intézmények legtöbbje hírhedt a hosszú várakozási időről. Vannak azonban helyzetek, amikor a várakozáson akár emberéletek is múlhatnak, ezért akinek lehetősége van, annak célszerű a térítéses ellátást igénybe venni, hiszen a legtöbb ellátóközpont nagy hangsúlyt fektet a várakozási idő minimalizálására annak érdekében, hogy a beteg minél hamarabb részesüljön ellátásban.

  • magas szakmai színvonal

A térítéses betegellátó központok szinte kivétel nélkül magasan képzett, sokéves tapasztalattal rendelkező szakmai gárdával és korszerű gépekkel várják a hozzájuk érkező betegeket. Utóbbiak esetében attól sem kell tartani, hogy gyorsan elhasználódnak, hiszen jóval kevesebb vizsgálatot végeznek el rajtuk, mint a túlzsúfolt állami intézmények gépein.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén működő REOF (Regionális Regionális Egészségügyi Oktatási és Fejlesztési Nonprofit Kft.) az ország egyik legjobban felszerelt térítéses betegellátó központja, ahol magasan képzett és segítőkész egészségügyi személyzet várja a tizenhat különböző szakellátásra érkező betegeket. Válassza ki az Ön számára szükséges szakellátást vagy böngésszen egészségmegőrző, betegségmegelőző szűrőcsomagjaink között.