Automata SARS-CoV-2 szerológiai vizsgálat

Röviden a SARS-CoV-2 koronavírusról

A SARS-CoV-2 a koronavírusok családjába tartozó vírus, mely a COVID-19-nek elnevezett, különböző súlyossággal lezajló, döntően légzőszervi tüneteket okozó betegséget okoz. Tekintettel arra, hogy a betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed (köhögés, tüsszentés útján, a fertőzött betegekkel kontaktusba kerülés esetén) és a fertőzésen akár tünetmentesen, vagy igen enyhe tüneteket elszenvedve is áteshetünk, fontos tudnunk, hogy átfertőződtünk-e korábban.

Szerológiai tesztelés az átfertőzöttség kimutatására

Az átfertőzöttség kimutatására szolgáló automata tesztelés a SARS-CoV-2 vírus nukleokapszid és spike-protein ellen termelődő antitesteket mutatja ki a vérből. Ezeknek az antitesteknek a vérszintje az akut fertőzést követően kezd megemelkedni, és a legbiztosabb kimutathatóságuk a fertőzés tünetei utáni 21. naptól lehet. Ezzel szemben légúti mintából történő, vírus RNS közvetlen kimutatására szolgáló polimeráz láncreakcióval (PCR) végzett vizsgálat elsősorban az akut, éppen zajló fertőzés igazolására szolgál.

Miért javasolt a SARS-CoV-2 szerológiai teszt elvégzése?

Az általunk végzett két kvantitatív automata teszt az újtípusú koronavírus, a SARS-CoV-2 ellen termelt ellenanyagot mutatja ki. Az immunrendszerünk a fertőzésre válaszul különféle immunglobulinokat termel, amelyek közül a két szerológiai tesztünk a nukleokapszid és a spike-protein elleni össz IgM és az IgG szinteket együtt határozza meg. A szerológiai teszt elvégzése azoknak lehet indokolt, akik nem mutatnak tüneteket (esetleg korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak), de kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen.

A vizsgálat másik indikációja az oltás által kiváltott SARS-CoV-2 ellenanyagszintek jelenlétének igazolása a második oltást követően. A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináció esetén a második oltást követő 10 nappal, míg az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Sinopharm esetén a 2. oltás után 2-3 héttel javasolt a vizsgálat megkérése.  

Mit jelent az immunszerológiai lelet?

1) Ha mind a SARS-CoV-2 nukleokapszid (NC) össz Ig index értéke, mind a SARS-CoV-2 spike-protein (S) össz Ig titere emelkedett a cut-off (küszöb) értékhez képest: Ön nagy valószínűséggel már átesett a fertőzésen. A higiénés szabályok betartása, különösen a rendszeres és alapos kézmosás, a maszk viselése természetesen továbbra is elengedhetetlen. Ezen túlmenően, ha mindkét Sinopharm oltását megkapta, akkor - a teljes elölt vírust tartalmazó vakcináció révén – mindkét ellenanyagszint emelkedését láthatjuk.

2) Ha csak a SARS-CoV-2 spike-protein elleni össz Ig szint emelkedett, de a nukleokapszid elleni antitest eredmény negatív: Ön korábban nem kapta el a fertőzést, és a vakcina kimutatható ellenanyagszint emelkedést váltott ki.

3) Ha mindkét antitest titer eredménye negatív: Önben jelenleg a fertőzésre vagy az oltásra adott humorális válaszreakció nem mutatható ki. Ebben az esetben 1 hónap múlva egy kontroll vizsgálat javasolt.

A szűrésre telefonon egyeztetett időpontban kerül sor, így Ön csak a vizsgálatban részvevő munkatársainkkal találkozik. Felhívjuk a figyelmét, hogy a vizsgálatra érkezéstől Önnek a sebészi szájmaszk viselése kötelező. A vizsgálat előtt nincs semmilyen megkötés, Ön ehet, ihat rendszeresen szedett gyógyszereit természetesen beveheti.

Amennyiben Ön köhög, lázas a szerológiai vizsgálat nem végezhető el. Ebben az esetben mindenképpen a háziorvost kell értesíteni, aki gondoskodik az Ön további ellátásáról.

A szűrés megkezdésekor még az épületbe jutás előtt Önnek egy kérdőív kérdéseire kell válaszolnia és érintésmentesen testhőmérést végzünk, annak érdekében, hogy véletlenül se kerülhessen be a vizsgáló helyre olyan személy, akinél a koronavírus fertőzés gyanúja merül fel.

A tesztelés a jelenleg érvényben lévő járványügyi, és sterilitási szabályok szigorú betartásával, vénából vett vérből történik. A teljes folyamat megközelítőleg 20-30 percet vesz igénybe. Eredményt másnap nyomtatott formában veheti át vagy elektronikusan megküldjük Önnek, illetőleg EESZT szolgáltatási térből bármikor letöltheti.

A vizsgálat ára: 11 000 - Ft.

Legutóbb frissítve: 2022. 05. 30. 14:26