A hasfájás okai felnőttkorban – A leggyakoribb kiváltó tényezők

Bármilyen tompa, lüktető, éles vagy görcsös fájdalom, amely a mellkas és a medence között jelentkezik, hasfájásnak tekinthető. A gyakran emlegetett panasz kérdésköre tehát rendkívül összetett – a banális okok mellett súlyos, akár életet veszélyeztető állapotok is állhatnak a hátterében. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kiváltó tényezőket.

A köznyelvben egy menstruációs görcsöt vagy egy emésztési probléma miatt kialakuló puffadást éppúgy hasfájásként emlegetnek, mint egy hasi szervet érintő gyulladás okán fellépő fájdalmat. Természetesen minden esetben más a teendő. A diagnózis szempontjából a fájdalom helye, jellege, intenzitása és a panasz fennállásának ideje egyaránt fontos szempont.

A kellemetlen érzés hátterében általában valamilyen helytelen étkezési szokás áll, amely otthoni kezeléssel is orvosolható; a hosszabb ideje tartó panaszt azonban nem szabad elbagatellizálni. Az azonosíthatatlan eredetű, több mint 24 órája fennálló tompa, lüktető, éles vagy görcsös hasi fájdalommal mihamarabb szakemberhez kell fordulni!

Hasfájás okai - UD youMED

Sokat segíthet kezelőorvosának, ha felkészülten érkezik a kivizsgálásra: gondolja végig, hogy mikortól és milyen rendszerességgel jelentkeznek a tünetek; pontosan melyik területen tapasztalható fájdalom; köthető-e valamilyen élethelyzethez (például táplálkozáshoz vagy stresszhelyzethez) a panasz jelentkezése; esetleg megfigyelhetők-e egyéb kísérő tünetek.

Hasfájás okai – A leggyakoribb kiváltó tényezők felnőtt korban

 • Táplálkozási szokások – A felfúvódás gyermek- és felnőttkorban egyaránt a hasfájás leggyakoribb okai között említhető. A puffadás okozta görcsöket a dohányzás, a rágózás, a szénsavas üdítők vagy a táplálékok hirtelen elfogyasztása is okozhatja. Ebben az esetben a fájdalom rövid időn belül, magától elmúlik.>
   
 • Ételintolerancia, ételallergia – Amennyiben a panaszok valamilyen táplálék elfogyasztást követően jelentkeznek, felmerülhet például a latóz-, a fruktóz- vagy a hisztaminintolerancia, esetleg valamilyen ételallergia gyanúja is. Az összefüggés felismerését megnehezítheti, hogy bizonyos esetekben csak órákkal vagy napokkal később jelentkeznek a tünetek (csalánkiütés, puffadás, hányás, hasmenés).
   
 • Székrekedés – A kevés folyadék- vagy rostfogyasztás székrekedés kialakulásához vezethet, melyet szintén gyakran kísér hasfájás.
   
 • Fertőzés – Erőteljes hasfájást a gyomorba vagy a bélrendszerbe kerülő vírusok és oda nem illő baktériumok is okozhatnak. Ebben az esetben a görcsös érzést hasmenés, hányinger és láz is kísérheti.
   
 • Sérülések – Akár kisebb hasi sérülések után is jelentkezhet fájdalom, melyet hányinger is kísérhet. Ebben az esetben a hosszabb ideje fennálló vagy fokozódó panasz valamely belső szerv sérülését jelezheti. A hirtelen, alkalmanként jelentkező hasi fájdalom bélrendszeri sérülés, perforáció jele is lehet.
   
 • Bélbetegségek – A szakemberek egyre gyakrabban diagnosztizálnak olyan eseteket, amikor a hasfájás okaként valamilyen bélbetegséget lehet meghatározni. Ide sorolható például a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) vagy az irritábilis bél szindróma (IBS), de a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) vagy a Crohn-betegség gyanúja is felmerülhet.
   
 • Gyógyszerek – Hasi fájdalmat bizonyos gyógyszerek is kiválthatnak. A szedett orvosságok gyakran előforduló mellékhatásaival kapcsolatban minden esetben érdemes tájékozódni.

Hasfájás okai - UD youMED

Amikor a hasfájással szakemberhez kell fordulni

A hasfájás jelentkezését minden esetben komolyan kell venni. Elhúzódó panaszok esetén a helyes diagnózis és a hatékony kezelés mihamarabbi megkezdése érdekében keresse fel háziorvosát, vagy forduljon bizalommal a UDyouMED szakembereihez!

Last update: 2022. 11. 24. 11:19