Képalkotó vizsgálatok – Melyik, mikor válhat indokolttá?

Kép
6

 

Képalkotó vizsgálatok – Melyik, mikor válhat indokolttá?

A szervezeten belüli folyamatok az emberi szem számára láthatatlanul zajlanak. Ezekbe engednek betekintést a képalkotó vizsgálatok, amelyek segítségével egy belső szerv állapotáról vagy a testen belüli kóros folyamatokról is információt lehet szerezni. Mikor, melyik vizsgálatra lehet szükség? Igényelnek-e valamilyen előkészületet a páciens részéről? Az alábbiakban a leggyakrabban alkalmazott eljárásokat gyűjtöttük össze.

A képalkotó eljárásban szerepet játszó diagnosztikai eszközök a test szövetei által elnyelt vagy visszavert sugarak, rádiófrekvenciás energiák vagy hanghullámok segítségével képesek felmérni a vizsgált testrészek, szervek állapotát. Amennyiben kontrasztanyagok alkalmazására is sor kerül, még több információ gyűjthető be a szövetek állapotáról.


A leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálatok

1. Ultrahang vizsgálat – A módszer legnagyobb előnye, hogy gyors, biztonságos, a szervezet számára nem jár sugárterheléssel, ezért gyermekek és várandós nők esetében is biztonsággal alkalmazható. Hátránya, hogy az ultrahangnyaláb áthatolóképessége korlátozott – a csontok mellett akár a felgyülemlett bélgáz is megnehezítheti a diagnózis felállítását. A belső szervek és a lágyrészek vizsgálatára (például fejlődési rendellenességek, ciszták és daganatok felderítésére) is alkalmazható.

Kép
5

 

Hasi-kismedencei ultrahangvizsgálat esetén éhgyomorra kell érkezni, 24 órával a vizsgálat előtt kerülni kell a puffasztó ételeket, és a kismedencét érintő képalkotó eljárás elvégzése előtt bőséges, szénsavmentes folyadékot kell fogyasztani. A pajzsmirigy és az egyéb lágyrészek vizsgálata, vagy a végtagok vénás Doppler-vizsgálata esetén nincs szükség előkészületre.

2. Röntgen vizsgálat – A legrégebb óta alkalmazott képalkotó eljárás csekély mértékű radioaktív sugárzásnak teszi ki a szervezetet. Lehetőséget biztosít elváltozások, gyulladások, csonttörések, ízületi sérülések (egyszerű röntgenfelvétel), vagy nyelési folyamatok (átvilágítás) és az érrendszer (angiográfia) vizsgálatára.

Kép
4

 

A röntgen vizsgálat alatt a páciensnek nem szabad fémtartalmú anyagot magán viselnie, de egyéb előkészületre, korlátozásra nincs szükség.

3. CT vizsgálat – A CT (computer tomográfia) tulajdonképpen egy speciális röntgen vizsgálat, amely során „szeletenként” készülnek felvételek a vizsgált szervről, majd a képek egy számítógép segítségével alkotnak háromdimenziós felvételt. A hagyományos röntgen vizsgálathoz képest hosszabb időt vesz igénybe (különösen a hasi és kismedencei szervek vizsgálata esetén), de a korábban említett képalkotó eljárásokhoz hasonlóan semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Kép
3

 

Amennyiben a vizsgálat elvégzéséhez kontrasztanyag beadására van szükség, 6 órával előtte már nem szabad enni, kismedencei vizsgálat esetén pedig éhgyomorra kell érkezni. A fémtartalmú tárgyakat (például óra, hajcsat, fülbevaló) le kell venni.

4. MR vizsgálat – Ez a vizsgálati módszer nem terheli a szervezetet ionizáló sugárzással. Rádióhullámok segítségével teszi lehetővé a lágy szövetrészek részletes vizsgálatát. Hátránya, hogy a páciensnek hosszú ideig (akár 60 percen keresztül) mozdulatlanul kell feküdnie egy alagútszerű szerkezetben, a vizsgálat ideje alatt pedig kellemetlen (zörgő, csörgő) hanghatásokat kell elviselnie.

Kép
2

 

Minden fémet tartalmazó ruhadarabot le kell venni, és a páciensnek tájékoztatnia kell a vizsgálatot végző orvost, ha valamilyen fém vagy pacemaker van beültetve a szervezetébe. 6 órával a vizsgálat előtt már nem szabad enni, inni pedig csak szénsavmentes vizet.

5. Izotópos vizsgálatok – A vizsgálat során vénásan, szájon át vagy belélegezve radioaktív sugárzó anyagot juttatnak a szervezetbe, majd a szükséges várakozási idő letelte után felvételeket készítenek a vizsgálandó szervről.

Az izotópos vizsgálatok többsége nem igényel speciális előkészületet (az étkezések és a gyógyszerek bevétele nincs korlátozva). Kivételt ez alól az alábbi esetek jelentenek:

  • a máj-epeúti rendszer vizsgálatához éhgyomorra kell érkezni,
  • a csont és a vese vizsgálatához folyadékfogyasztásra van szükség,
  • a tüdő vizsgálatához pedig szükség van a legutóbbi mellkasröntgen felvételre.
Kép
1

 


Képalkotó vizsgálataink beutaló nélkül is igénybe vehetők

A UDyouMED intézményében a röntgen és az ultrahang vizsgálatok elvégzése mellett mammográfiai, angiográfiás és MR vizsgálat elvégzésére is van lehetőség. Kérje munkatársaink segítségét a vizsgálatokkal kapcsolatos kérdésekben!

Forduljon bizalommal a UDyouMED szakembereihez!

Legutóbb frissítve: 2024. 05. 31. 12:11