A reumatoid arthritis tünetei, hajlamosító tényezői és kezelése

A kor előrehaladtával egyre többen tapasztalják meg az ízületek területén kialakuló merevséget, duzzanatot és fájdalmat. A kellemetlen tünetegyüttest az ízületek kopása mellett gyulladás is okozhatja. Utóbbi esetben reumatoid arthritisről beszélünk, ami szakszerű kezelés hiányában akár mozgáskorlátozottság kialakulásához is vezethet.

A reumatoid arthritis a fejlett országokban a teljes lakosság körülbelül 1–3 százalékát érinti. Az autoimmun betegség gyermekeknél és idős embereknél egyaránt kialakulhat, de általában 30 és 50 éves kor között diagnosztizálják. Jellemzője a kórképnek, hogy családi halmozódást mutat, és nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

A reumatoid arthritis tünetei

  • fáradtság, levertség
  • étvágytalanság, fogyás
  • reggeli kézmerevség
  • ízületi fájdalom
  • ízületi duzzanat

A reumatoid arthritis eleinte általában teljesen általános tünetekkel – fáradtsággal, levertséggel, étvágytalansággal, fogyással – hívja fel magára a figyelmet. A specifikus panaszok – a merevség, ízületi fájdalom és duzzanat – később alakulnak ki, és jellegzetességük, hogy szimmetrikusan, mindkét testfélen egyszerre jelentkeznek. Az ízületi gyulladás az esetek többségében a kéz kisízületeinek gyulladásával kezdődik, majd további testrészek (például a csukló, a könyök, a boka vagy a térd) is érintetté válhatnak.

A reumatoid arthritis tünetei, hajlamosító tényezői és kezelése - UD youMED

Az ízületek deformálódásának oka, hogy a gyulladás fehérjék felszabadulásával jár, ennek hatására a csontok, porcok és szalagok egyaránt megvastagodnak, az ízületek pedig elvesztik ideális helyüket és formájukat.

A reumatoid arthritis hajlamosító tényezői

A betegség kiváltó oka a mai napig nem ismert (egyes kutatások szerint vírus vagy baktérium okozta fertőzés indíthatja el a gyulladásos folyamatot), viszont számos kockázati tényező bizonyítottan szerepet játszhat a kialakulásában:

  • Női nem – Hölgyeknél a betegség két-háromszor gyakrabban alakul ki, mint férfiaknál.
  • Életkor – A kor előrehaladtával (elsősorban 20 és 50 éves kor között) nő a betegség jelentkezésének valószínűsége.
  • Gének – A betegség kialakulása családi halmozódást mutat, de az öröklött gének nem törvényszerűen váltják ki a gyulladást.
  • Dohányzás – A tartós dohányzás szintén hozzájárulhat a reumatoid arthritis kialakulásához, súlyosbodásához.

A reumatoid arthritis kezelése

Az érintett testrészek maradandó deformitása csak az idejében megkezdett kezeléssel előzhető meg. Ideális esetben – amennyiben a páciens jól reagál – akár a nem szteroid gyulladáscsökkentők is megoldást jelenthetnek, ellenkező esetben a szteroidos gyógyszerek alkalmazása, a bázisterápia vagy a biológiai terápia lehetősége, kiegészítő kezelésként pedig a csapolás vagy a gyógytorna merülhet fel (a műtéti beavatkozás lehetősége csak súlyos esetekben válhat indokolttá).

A reumatoid arthritis tünetei, hajlamosító tényezői és kezelése - UD youMED

A betegség teljesen nem gyógyítható – a megkezdett kezelést tünetmentes esetben is folytatni kell –, de a megfelelő terápiával jól karban tartható. Csak így kerülhető el a súlyos állapotromlás és a mozgáskorlátozottság kialakulása.

A fent említett tüneteket tapasztalja? Forduljon szakemberhez!

A UDyouMED Betegellátó Központban a kor elvárásainak megfelelően a reumatológia teljes spektrumát lefedő ellátásban részesülhet – különösen nagy hangsúlyt fektetve a gyulladásos-autoimmun ízületi betegségek kezelésére.

Az európai színvonalnak megfelelve a legmodernebb kezelési eljárások, így a célzott immunkezelést lehetővé tevő biológiai terápia is elérhető, valamint izotópos ízületi kezelésre, gyógytornára és fizikoterápiára is lehetőség van.

Forduljon bizalommal a UDyouMED szakembereihez!

Last update: 2022. 11. 24. 11:10