Stroke után – Van esély a teljes felépülésre?

A stroke nemcsak a felnőttkori rokkantság elsőszámú kiváltója, hanem – a szívbetegségek és daganatos elváltozások után – az elhalálozások egyik legfőbb okozója Magyarországon. A prevenciós kampányoknak köszönhetően egyre többen ismerik meg az agyvérzés rizikótényezőit, megelőzésének lehetőségeit és jellegzetes tüneteit, de a stroke után szükséges teendőkről és a felépülés menetéről ritkábban esik szó.

Az agyi érkatasztrófa, agyvérzés vagy szélütés néven is emlegetett stroke a vérellátás hirtelen megszűnését jelenti az agy egy bizonyos területén. Hatására az érintett sejtek elhalnak, az érrendszerben kialakuló károsodás pedig kezeletlen esetben életminőség-romláshoz vagy halálhoz is vezethet. Az agyi érkatasztrófának két fő típusa ismert:

 • Iszkémiás stroke (agyérelzáródás) esetén a szövetelhalást egy véráramlást gátló vérrög okozza. Hatására túl kevés vér jut az érintett agyterületre.
 • Vérzéses stroke esetén az agyban keletkező vérzés a kiváltó ok, amely során a vér kilép az erekből, és vérömleny alakul ki. Ez a típus általában súlyosabb kimenetelű.

A stroke tünetei – Amikor azonnal orvoshoz kell fordulni!

 • Az egyik testfél (arc, kar, láb) zsibbadása, érzéketlenné válása.
 • Hirtelen kialakuló beszédértési és hangképzési zavar.
 • Hirtelen kialakuló látásromlás (látásélesség csökkenés, látótérkiesés, kettőslátás).
 • Zavartság, szédülés, egyensúlyvesztés.
 • Érzékelési zavar, erős fejfájás, hirtelen fellépő eszméletvesztés.

Stroke után - youMED

A szélütés előszobájaként emlegetett TIA átmeneti agyi keringészavart jelent – ilyenkor az elzáródás magától felszívódik. Kialakulásakor néhány perc után megszűnő látászavar, beszédzavar és végtagzsibbadás tapasztalható. Ezek a vészjósló jelek a szervezet végső jelzései lehetnek az agyi érkatasztrófa kialakulása előtt, ezért az említett tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni!

A stroke kialakulásának kockázatát a szívbetegségek és a cukorbetegség mellett a dohányzás, az elhízás és a mozgásszegény életmód is növelheti.

Stroke után – Az ellátás menete

A TIA és a stroke egyaránt életet veszélyeztető állapotnak számít. Mindkét esetben azonnali kórházi ellátásra van szükség. Kizárólag a tünetek jelentkezése utáni 4–5 órában megkezdett szakszerű ellátás esetén van lehetőség arra, hogy az érintett végleges bénulás vagy egyéb szövődmények nélkül élje túl az agyi érkatasztrófát. Szükség lehet

 • véralvadásra ható gyógyszerek alkalmazására,
 • a vérnyomás normalizálására,
 • a vércukor- és vérzsírszint rendezésére
 • és az esetleges szívbetegségek kezelésére.

Az életmentő beavatkozás után az érintettnek általában hosszadalmas felépülési folyamattal kell számolnia. A rehabilitáció és a felépülés idejének hossza, valamint az alkalmazott terápiák típusa és hatékonysága attól függ, hogy az agynak melyik oldala, pontosan melyik része és milyen mértékben károsodott (a jobb agyfélteke sérülése esetén a test bal oldalának mozgását és érzékelését kell fejleszteni; a bal agyfélteke érintettsége estén azonban a test jobb oldalának mozgás- és érzékelésfejlesztése mellett a beszédértés és a beszéd fejlesztése is szükségessé válhat).

A stroke-ból való felépülés egy érzelmileg megterhelő folyamat – gyakran kíséri hangulatingadozás, tehetetlenségérzés, depresszió, frusztráció, apátia és libidócsökkenés. Stroke után a beszéd és mozgásfejlesztésben gyógytornász és logopédus nyújt segítséget, egyes betegeknél pedig speciális rehabilitációs utókezelés is szükségessé válhat.

Stroke után - youMED

Minél hamarabb kerül orvoshoz a beteg, annál nagyobb a teljes felépülés esélye! A prevenciós törekvéseknek és a speciális stroke-központoknak köszönhetően az agyvérzés túlélési aránya sokat javult az elmúlt évtizedekben.

TeleStroke rendszer a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2008 szeptembere óta működik a TeleStroke rendszer, amely 24 órás internetalapú video- és hangkapcsolatot, valamint nonstop konzultációt biztosít a közeli kórházak számára, és lehetővé teszi az akut agyi katasztrófa eredményes kezeléséhez elengedhetetlen, késlekedés nélküli ellátás elindítását.

A rendszer létrehozásával lehetőség nyílt arra, hogy a három órán belül érkezett heveny stroke-ban szenvedő beteg agyi keringésének helyreállítása megtörténhessen. A vérrögoldó kezelésre alkalmasnak ítélt betegek előzetes CT vizsgálata helyben történik.

TIA-ra vagy stroka-ra utaló tüneteket tapasztal? Azonnal hívja a mentőket!

TUDJON MEG TÖBBET AZ ELLÁTÁSRÓL!

Legutóbb frissítve: 2023. 07. 13. 08:33