Tumormarkerek a leleten – Rákos elváltozásra utalhat!

A rosszindulatú daganatos megbetegedések az egész világon a vezető halálokok közé sorolhatók. Hazánk ráadásul rendszeresen az elszomorító ranglisták élmezőnyében végez – Magyarországon évente több ezer új esetet és 30 ezernél is több rosszindulatú tumor okozta halálesetet regisztrálnak. Nem véletlen, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés: milyen eredmények, milyen tumormarkerek utalhatnak rákos elváltozásra?

A tumormarkerek olyan anyagok (fehérjék, hormonok vagy antigének), melyek az egészséges szervezetben egyáltalán nem, vagy csak nagyon alacsony számban fordulnak elő. A rosszindulatú daganatokkal összefüggésbe hozható anyagok általában a tumorsejtekből származnak, de a szervezet rákos elváltozásra adott reakciójaként is keletkezhetnek.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a „rákjelző” anyagok nem törvényszerűen utalnak rosszindulatú elváltozásra, és egyetlen adat sosem elegendő egy betegség diagnosztizálásához! Az emelkedett értékek gyulladást vagy jóindulatú elváltozást is jelezhetnek, és az is előfordul, hogy a tumormarkerek előrehaladott daganatos megbetegedés esetén is normál értékeket mutatnak.

Mintavétel vizeletből, vérből, szövetből – A tumormarkerek típusai

A tumormarkerek rákszűrésre tehát nem alkalmasak, de fontos jelzőszámoknak számítanak az onkológiában – az áttétek megjelenése mellett egy tumor kiújulására is felhívhatják a figyelmet. Típustól függően a rákjelző anyagokat vizeletben, vérben vagy szövettani mintában vizsgálják. Amennyiben az értékek gyanúra adnak okot, részletesebb kivizsgálás (például CT vagy MRI vizsgálat elvégzése) válik szükségessé.

Tumormarkerek

Az onkológus számára az alábbi tumormarkerek hasznos információkkal szolgálhatnak:

 • AFP (Alfa-foetoprotein) – A fehérje értéke súlyos májgyulladás esetén is emelkedett lehet, de a máj mellett a bélrendszer, a here vagy a petefészek rosszindulatú, daganatos elváltozására is felhívhatja a figyelmet. Az említett elváltozások szűrésére, az alkalmazott terápia monitorozására használják.
 • CA 125 (Cancer antigén 125) – A fehérje a nyálkahártya egyik fő alkotóeleme. Amennyiben koncentrációja látványosan megemelkedik, az petefészekrák jelenlétére utalhat, de endometriózis, medencegyulladás vagy terhesség alatt is normálistól eltérő értékek mérhetők.
 • CA 15-3, CA 549, MCA (Cancer antigén 15-3) – A fehérjét az emlő egészséges sejtjei is termelik, a daganatsejtekben azonban fokozott mértékben képződik. Bizonyos emlőrákok kezelése és kontrollvizsgálata során alkalmazzák értékelés céljából.
 • CA 19-9 (Carbohydrat antigén 19-9 vagy Cancer antigén 19-9) – Az antigén értékének megemelkedését gyomorrák vagy hasnyálmirigyrák is kiválthatja. Elsősorban az említett ráktípusok kezelésének monitorozására, a betegség esetleges kiújulásának kimutatására alkalmazzák.
 • CA 72-4 (Cancer antigén 72-4) – Az emésztőrendszeri daganatok – elsősorban a gyomorrák – nyomon követésére, a terápia hatékonyságának monitorozására használják, de emlő-, petefészek-, méhnyálkahártya- és nem-kissejtes-tüdőrák esetén is emelkedett számban lehet jelen a szervezetben.
 • CEA (Carcino-embryonalis antigén) – A fehérje egészséges embereknél általában nem kimutatható. Az antigén emelkedett értékét számos tumortípus megemelheti, ezért általában más tumormarkerekkel együtt vizsgálják. A normálistól eltérő érték hátterében tüdő-, máj-, emlő-, méhnyak, vastag- és végbélrák is állhat. Elsősorban a megkezdett kezelés nyomon követésére alkalmazzák.
 • CYFRA 21-1 (Cytokeratin-19-fragment) – Segítségével a nem-kissejtes-tüdőrák lefolyása monitorozható, valamint a húgyhólyag rákos elváltozása esetén is vizsgálandó a betegség lefolyásának nyomon követéséhez.
 • NSE (Neuronspecifikus enoláz) – A glükózanyagcsere enzimjét elsősorban a kissejtes-tüdőrák folyamatának jelzőjeként használják.
 • HCG (Human coriongonadotrop hormon) – A hormon megemelkedése terhes nők esetében teljesen természetes, férfiaknál és nem terhes nők esetében viszont hasnyál- és emlőtumorra, vagy here- és petefészekrákra is utalhat.
 • PSA (Prosztata specifikus antigén) – A prosztata által termelt fehérje szintje akár egészséges férfiaknál is eltérhet a normálisként meghatározott értéktől, de prosztatagyulladás vagy prosztatarák jelenlétét is jelezheti. Megkezdett terápia esetén a hatékonyság monitorozásában nyújt segítséget.
 • SCC (Squamosus cell carcinoma antigén) – Az antigen a laphámsejtes rákok, a fej-nyaki tumorok esetén lehet emelkedett.
 • TG(Thyreoglobulin) – A pajzsmirigydaganat kezelés hatékonyságának megítéléséhez és a daganat kiújulásának vizsgálatában alkalmazzák.

Vegyen részt ön is tumormarker vizsgálaton!

Amennyiben közvetlen családtagjainál előfordult már daganatos megbetegedés, esetleg rákos elváltozásra utaló tüneteket tapasztal, vegye igénybe kifejezetten nőknek vagy férfiaknak összeállított tumormarker csomagjainkat! Orvosaink nemcsak a mintavételben, hanem a leleten szereplő értékek értelmezésében, szükség esetén pedig a további tennivalók meghatározásában is segítséget nyújtanak.

Klinikánkon gyakorlatilag minden diagnosztikai kivizsgálás és kezelés elérhető.

Tumormarkerek
Legutóbb frissítve: 2023. 07. 13. 08:47