Mire vigyázzunk szürkehályog műtét után?

Kép
""

 

Mire vigyázzunk szürkehályog műtét után?

Amennyiben az elhomályosodó látás hátterében szürkehályog (cataracta) áll, egyetlen kezelési módként a műtéti megoldás jöhet szóba. A beavatkozás során a szürkehályog által borított részt eltávolítják, és egy műlencse veszi át az eredeti szerepét. Az eredményes beavatkozásnak azonban a sikeres műtét csupán a legelső lépcsőfoka. Vegyük sorra, hogy mire kell odafigyelni páciensként. Mire vigyázzunk szürkehályog műtét után?

A szürkehályog műtét helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás a szemgolyón ejtett két apró bemetszésen keresztül zajlik, amely során eltávolítják az elszürkült szemlencse belső állományát. Ezt követően a szemlencse külső tokjába egy egyedileg megtervezett és kialakított műlencse kerül, amely a műtétet követően végleg a szem belsejében marad.


Mire lehet számítani szürkehályog műtét után?

A műtét napján még homályos látásra lehet számítani, néhány nappal később azonban teljesen kitisztul a látás. A beavatkozás eredménye egyaránt függ a szem általános jellemzőitől, a műtéti technikától és a beültetett műlencse típusától (a legmodernebb multifokális lencsékkel akár teljesen megszűnhetnek a látásproblémák, és elhagyhatóvá válik a szemüveg vagy a kontaktlencse).

Amennyiben a látásromlás a műtét előtt rendkívül súlyos volt, vagy a szürkehályog mellett zöldhályog, időskori makula degeneráció, esetleg cukorbetegség is jelen van, előfordulhat, hogy a műtétet követően is szemüvegre/kontaktlencsére lesz szüksége.

Amennyiben a szürkehályog mindkét szemet érinti, a másik szem operációja leghamarabb 1 héttel az előző beavatkozás után – vagy ezt követően – lehet esedékes.

Kép
""

Mire vigyázzunk szürkehályog műtét után?

Annak érdekében, hogy a szürkehályog műtét sikeres legyen, és a látásjavulás hosszú távon megmaradjon, az alábbi óvintézkedéseket, korlátozásokat fontos betartani:

  • A megbeszélt kontrollvizsgálatokon – egy nappal, egy héttel és egy hónappal a műtétet követően – részt kell venni. Ilyenkor történik meg a szemnyomás és a sebgyógyulás ellenőrzése.
  • A kezelőorvos által előírt szemcseppeket ki kell váltani, és az utasítás szerinti rendszerességgel, mennyiségben a felépülési folyamat során végig alkalmazni szükséges.
  • A gyógyulási idő alatt a szemet még viszketés esetén sem szabad dörzsölni vagy nyomkodni.
  • A műtétet követő 1 hétben minden sporttevékenységet kerülni kell (a komolyabb megterhelést, erőlködést jelentő tevékenységek, a szaunázás és az úszás 1 hónappal az operációt követően jöhet szóba leghamarabb).
  • Kerülni kell a poros helyeket, a komolyabb fizikai megterhelést és az 5 kilogrammot meghaladó súlyok emelését.
  • A tévénézés és az olvasás engedélyezett, de az autóvezetést néhány napig érdemes szüneteltetni, amíg a szem teljesen hozzászokik az új állapothoz.
Kép
""

 

Minden műtéti beavatkozás esetén előfordulhatnak komplikációk – a szürkehályog műtétek esetén erre minimális az esély. Amennyiben az operációt követően panaszokat tapasztal, azonnal jelezze a kezelőorvosának, hogy minimalizálható legyen a szövődmények kialakulásának az esélye.


Szürkehályog műtét előtt áll? Forduljon hozzánk bizalommal!

A UDyouMED szemész specialistái több évtizedes klinikai tapasztalattal várják pácienseiket a szemészet minden szakterületén. Segítenek megoldást találni a gyakori és a ritka szemészeti problémákra, és megválaszolni minden, az adott betegséggel vagy a szükséges műtéti beavatkozással kapcsolatban felmerülő kérdést.

 

Forduljon bizalommal a UDyouMED szakembereihez!

Legutóbb frissítve: 2024. 05. 06. 11:37