Normál testhőmérséklet – Mi tekinthető ideálisnak gyermekkorban?

Normál testhőmérséklet – Mi tekinthető ideálisnak gyermekkorban?

A mért testhőmérsékletre hatással lehet többek között a vizsgált személy kora, neme, a mérés időpontja, befolyásolhatják bizonyos egészségügyi állapotok, valamint az is fontos szempont, hogy mely testrészhez helyezik a lázmérőt. Mindezek ismeretében állapítható meg, hogy mennyi a normál testhőmérséklet csecsemő-, gyermek- és felnőttkorban.

A méréshez természetesen szükség van egy megbízhatóan működő lázmérőre, valamint fontos tisztában lenni vele, hogy az életkor függvényében mely testrész számít a legideálisabb mérési felületnek:

 • 0 és 3 éves kor között a végbél.
 • 3 hónapos és 3 éves kor között a végbél, a fül vagy a hónalj.
 • 4 és 5 éves kor között a végbél, a fül, a száj vagy a hónalj.
 • 5 éves kor felett a fül, a száj vagy a hónalj.

Normál testhőmérséklet csecsemőknél

A csecsemők és a kisgyermekek testhőmérséklete eltér a felnőttek esetében ideálisnak tekinthető értékektől. Szervezetük több hőt tart vissza, ezért láz esetén nehezebb lehet normalizálni az állapotukat.

Az újszülöttek átlagos testhőmérséklete végbélben mérve 37,5 °C. Néhány hónapostól kétéves korig ez az érték 36,6 °C és 38 °C között mozog (fogzás idején az ettől minimálisan magasabb érték még normálisnak tekinthető).

normál testhőmérséklet - youMED

Normál testhőmérséklet gyermekeknél

A 3-tól 10 éves gyermekek testhőmérséklete hónaljban mérve szinte megegyezik a felnőttek esetében ideálisnak tekinthető értékekkel: a 35,9 °C és 36,7 °C közé eső értékek tekinthetők normálisnak.

Normál testhőmérséklet felnőtteknél

Felnőtteknél hónaljban mérve 35,2 °C és 36,9 °C között alakul a normál testhőmérséklet. 37 °C esetén hőemelkedésről, 38 °C felett lázról, 39,5 °C felett magas lázról, 41 °C felett nagyon magas lázról beszélünk.

Hőemelkedésre, lázra utalhatnak a következő tünetek: hidegrázás, izzadás, gyengeség, bágyadtság, étvágytalanság, izomfájdalom.

Mikor kell emelkedett testhőmérséklettel orvoshoz fordulni?

A láz önmagában egy tünet, nem önálló betegség. Leggyakrabban a szervezet természetes reakciója a kórokozókkal szemben. Szakmai ajánlások szerint nincs szükség rutinszerű csillapítására, vannak azonban esetek, amikor indokolttá válhat a lázcsillapítás, valamint súlyosabb esetben szakmai segítség igénybevétele is szükséges lehet. Forduljon orvoshoz, amennyiben:

 • a láz 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél jelentkezik.
 • a láz aggasztó tünetekkel (például súlyos hányással, hasmenéssel, kiütésekkel vagy fájdalommal) párosul.
 • a gyermek túlzottan aluszékony, zavarodott vagy bágyadt.
 • a kiszáradás jelei (kutacs besüppedése, cserepes ajkak, lepedékes nyelv, vizeletürítés elmaradása) észlelhetők.
 • a gyermek krónikus (például szív-érrendszeri) betegségben szenved.
 • a láz kiugróan magas, vagy lázcsillapítás ellenére nem enyhül.
 • a gyermek állapota nem javul, vagy a láz három napnál régebb óta fennáll.

normál testhőmérséklet - youMED

Újszülöttkortól egészen 18 éves korig szakellátást biztosítunk

A UDyouMED-nél újszülöttkortól egészen 18 éves korig a gyermekek gyógyítása országosan és nemzetközileg elismert, tapasztalt szakorvosok irányítása mellett történik. A koraszülöttek ellátását nemzetközi szinten is elismert PIC (Perinatalis Intenzív Centrum) végzi, intézetünkben pedig lehetőség van arra, hogy az osztályos kivizsgálás és kezelés ideje alatt az édesanya végig a gyermek mellett lehessen.

Gyermeke testhőmérséklete aggodalomra ad okot? Egyéb aggasztó tüneteket tapasztal?

Forduljon bizalommal a UDyouMED szakembereihez!

Legutóbb frissítve: 2023. 07. 13. 08:05